Huisdieren zijn in goede handen bij Dierenartsencentrum Heerlen

Meer dan de helft van de huishoudens in de regio Heerlen en Landgraaf heeft 1 of meerdere huisdieren. Twijfelt u aan de gezondheid van uw huisdier of heeft u vragen over het welzijn? Stel al uw huisdiergerelateerde vragen aan een van de dierenartsen of assistentes van Dierenartsencentrum Heerlen. Wij nemen de tijd om u zo goed mogelijk te antwoorden.

Diagnosestelling door Dierenartsencentrum Heerlen

Onze diagnostiek begint met een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig vullen we dat aan met bloedonderzoek, röntgenfoto’s of een echografie. Met die laatste methode controleren we ook eventuele drachtigheid. Indien de situatie daarom vraagt, opereren we uw dier in onze praktijk in Heerlen.

Wees alert op gebitsproblemen bij uw huisdier

Naar schatting heeft driekwart van alle volwassen honden, katten en konijnen gebitsproblemen. Vaak met als gevolg aandoeningen aan de lever, het hart en de nieren. Bij konijnen veroorzaken tandproblemen in veel gevallen kaakabcessen en verwondingen aan de mondholte. Heeft u het vermoeden dat uw huisdier geen gezond gebit heeft?

Bijzondere behandelingen in Heerlen

We voeren ook minder veelvoorkomende behandelingen uit:

Ooglidcorrecties
Als het ooglid van uw hond of kat naar binnen krult, spreken we van een entropion. Dat veroorzaakt irritatie en beschadiging aan het hoornvlies. Bij een ectropion krult het ooglid juist naar buiten. Contact met de buitenlucht kan slijmvliesontsteking veroorzaken. Sommige honden krijgen een ontsteking aan het oog door Trichias. Dat onstaat als normale haren op de oogleden het oog aanraken. Bij alle genoemde aandoeningen biedt een ooglidcorrectie oplossing.

Anaalklieren verwijderen
De anaalklieren bij de hond bevatten kenmerkende stoffen waarmee het beest zijn territorium afbakent. Onder normale omstandigheden leegt uw hond deze klieren tijdens de ontlasting. Lukt dit niet volledig, dan ontstaat er een ontsteking door ophoping. In een enkel geval is het noodzakelijk de anaalklieren te verwijderen.

Platum molle- en neusvleugelcorrecties
Brachycephale hondenrassen zijn gefokt om aan het ideaalbeeld van een korte snuit te voldoen. Bijvoorbeeld de Engelse Bulldog. Dit schoonheidsideaal is ook de oorzaak van het Brachycephaal Obstructief Syndroom. De afgeplatte snuit is dan de oorzaak van:
• een te lang zacht gehemelte (palatum molle)
• vernauwde neusgaten
• een te nauwe luchtpijp
De ontstane ademhalingsproblemen verhelpen we door middel van palatum molle- en neusvleugelcorrecties.

Correcties van een cherry eye
Een duidelijk zichtbare rode uitpuiling van het derde ooglid in de binnenste ooghoek. Dat noemen we ook wel een cherry eye. Zo'n euvel verhelpen we met een operatie.

Herkent u een van de bovenstaande problemen bij uw huisdier?